Lapin yliopiston ylioppilaskunnan tärkein tehtävä on valvoa Lapin yliopiston opiskelijoiden etuja. Ylioppilaskuntaan kuuluvat kaikki Lapin yliopistossa opiskelevat tutkinto-opiskelijat, sekä jäseniksi liittyneet vaihto- ja jatko-opiskelijat. LYY valvoo opiskelijoiden etuja niin virallisissa yhteyksissä kuten erilaisissa työryhmissä, omissa jaostoissaan sekä epävirallisissa hetkissä esimerkiksi kahvipöytäkeskusteluissa.
LYYn edunvalvonnan tavoitteina on sujuvoittaa yliopisto-opiskelijan arkea ja taata jokaiselle opiskelijalle työkalut huolehtia omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. Lisäksi LYY tekee yhteistyötä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kanssa yliopisto-opiskelijoiden valtakunnallisessa edunvalvonnassa, koskien muun muassa opiskelijan toimeentulokysymyksiä ja terveydenhuoltoa. Varmistaakseen yhteistyön välittömyyden LYY muun muassa osallistuu SYL:n järjestämiin edunvalvontatapaamisiin.
Etuja LYYssä valvovat LYYn luottamushenkilöt ja työntekijät. Lisäksi arvokkaita yhteistyökumppaneita edunvalvonnassa ovat esimerkiksi ainejärjestöt ja hallinnon opiskelijaedustajat.
Lisätietoja edunvalvonnasta edunvalvonta-asiantuntijalta edunvalvonta(at)lyy.fi tai hallituksen edunvalvontavastaavalta.
Työryhmät
Tietoa työryhmistä
Opiskelijoiden edunvalvonta pohjautuu paljon myös opiskelijoiden äänen kuulumiseenyliopistomme sisäisissä ja muiden yhteistyötahojen välisissä työryhmissä. Lapin korkeakoulukonsernin (LUC) toimintaa ohjaavat useat erilaiset työryhmät, joissa myös LYYllä on oma edustuksensa. Näistä tärkeimpiä ovat esimerkiksi yliopiston alainen Opetuksen johto- ja kehittämisryhmä, LUC johto- ja sääntelyryhmä ja opiskelijoiden hyvinvointia edistävä Hyvinkö –työryhmä. Lisäksi opiskelijat ovat edustettuina muun muassa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön alaisessa Terveystyöryhmässä sekä yliopiston ravintoloiden toimintaa kehittävässä ja koordinoivassa ruokailutoimikunnassa. Työryhmissä LYY pystyy edistämään edunvalvonnallisia tavoitteitaan, kuten sujuvoittamaan opiskelijan arkea.
Ylioppilaskunnan alaisuudessa toimii puolestaan Sujuvuutta opintoihin -työryhmä (SUPI). SUPI-työryhmä on syksyllä 2014 perustettu uudenlainen opiskelijavaikuttamisen kanava yliopistossa. Työryhmän tarkoituksena on luoda uudenlaisia opiskelijalähtöisiä toimintamalleja yliopistoon, jotta opinnoista saataisiin entistä sujuvampia ja joustavampia. Työryhmä koostuu ylioppilaskunnan hallituksen jäsenistä sekä edustajiston puheenjohtajasta, tiedekuntien opiskelijaedustajista, LYYn edunvalvonta-asiantuntijasta ja yliopiston palvelujohtajasta.
Lisätietoja työryhmistä antaa Edunvalvonta-asiantuntija edunvalvonta@lyy.fi.
Häirintäyhdyshenkilöt
LYYn häirintäyhdyshenkilöiden toiminta
Lisätietoja LYYn häirintäyhdyshenkilöiden toiminnasta
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan toiminnassa noudatetaan yhteisen tilan periaatteita. Häirintäyhdyshenkilölle voidaan ilmoittaa myös asioista, jotka eivät vastaa ylioppilaskunnan tai sen piirissä toimivien järjestöjen toimista koskien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa määriteltyjä asioita.
Jos opiskelija kokee opiskelujensa parissa tai opiskelijayhteisönsä jäsenenä jonkinlaista kiusaamista, häirintää tai syrjintää tai on muuten vaikeassa ristiriitatilanteessa, hän voi kääntyä ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöiden puoleen. Häirintäyhdyshenkilöihin voi ottaa yhteyttä myös silloin, jos kokee etteivät ylioppilaskunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa määritellyt asiat toteudu ylioppilaskunnan tai sen piirissä toimivien järjestöjen toiminnassa.
Häirintäyhdyshenkilöt käsittelevät jokaisen tapauksen luottamuksellisesti, eikä minkäänlaisiin toimenpiteisiin ryhdytä ilman asianomaisen kanssa käytyä keskustelua ja sopimusta. Häirintäyhdyshenkilöt ovat vaitiolovelvollisia, eivätkä keskustele tapauksista edes toistensa kanssa. Tapauksista ei myöskään pidetä minkäänlaisia muistioita.
Häirintäyhdyshenkilöitä on nimettynä sekä ainejärjestöissä että ylioppilaskunnassa. Alempana ohjeet ainejärjestöjen häirintäyhdyshenkilöille
Ainejärjestöjen häirintäyhdyshenkilöiden toiminta
Ohjeet ainejärjestöjen häirintäyhdyshenkilöille
Häirintää ja kiusaamista on monenlaista, esimerkiksi ulkopuolelle jättämistä, vihjailua, syrjintää.. Häirintä voi olla suoranaista, tahatonta tai ajattelematonta, mutta häirintää kokenut on saanut tästä epämukavan olon. Kuka vain voi olla häiritsijä tai häiritty.
On muistetteva että häirintää kokeneen subjektiivinen kokemus on oikea, eikä sitä pidä vähätellä.
Häirintäyhdyshenkilö ei ole terapeutti, vaan ihminen, jonka kautta häirintäasian saa jaettua luottamuksellisesti ja häirintää kokeneen intimiteettisuojaa kunnioittaen. Häirintäyhdyshenkilöllä on vaitiolovelvollisuus.
Vaitiolovelvollisuus tarkoittaa, että et voi puhua sinulle luottamuksella kerrotusta asiasta edes muille ainejärjestösi tai LYYn häirintäyhdyshenkilöille ilman häirintää kokeneen lupaa. Myös yleiset keskustelut koskien häirintäasioita on käytävä suljettujen ovien sisällä.
Häirintäyhdyshenkilö noudattaa tarkoin toimissaan häirintää kokeneen halua. Et voi alkaa omatoimisesti selvittää asiaa, vaan on edettävä täysin ilmoittajan haluamalla tavalla.
Häirintäyhdyshenkilön tehtävä voi olla ennemmin kuunteleva ja tukeva häirintää kokenutta henkilöä kohtaan. Ilmoitus ei siis välttämättä johda konkreettisiin toimiin. Häirintäyhdyshenkilö ei jakele tuomioita.
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan toiminnassa noudatetaan yhteisen tilan periaatteita. Häirintäyhdyshenkilölle voidaan ilmoittaa myös asioista, jotka eivät vastaa ylioppilaskunnan tai sen piirissä toimivien järjestöjen toimista koskien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa määriteltyjä asioita.
Yhteystiedot
LYYn häirintäyhdyshenkilö