Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (LYY) hallituksen puheenjohtaja Roope Rantala piti puheen maanantaina 2.9. Lapin yliopiston lukuvuoden avajaisissa. Puheessaan Rantala korosti yhteisöllisyyden merkitystä ja lähiopetuksen tärkeyttä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja oppimistulosten kannalta. Lisäksi puheessaan hän toi esiin haasteet, joita Rovaniemen yliopisto-opiskelijat kohtaavat kasvavan matkailun ja siitä johtuvan asuntopulan takia.
Puheenjohtajan puhe kokonaisuudessaan – The speech
Arvoisa ministeri, rehtori, henkilökunta ja opiskelijat
Dear members of the university community
Syksy on täällä ja yliopistomme kampuksella käy taas vilske. Uudet innokkaat opiskelijat ovat tulleet sekä täyttäneet käytävät, kuppilat ja kirjastot. Syksyllä meidän vanhempien on aika opettaa uudet opiskelijat tavoille. Miten ilmoittautua kursseille, miten löytää oikea luentosali ja miten kampuksen ravintolassa toimitaan. Edellä mainittuja käytännön oppeja tärkeämpää on kuitenkin tutustuttaa uuden opiskelijat toisiinsa ja toivottaa heidät tervetulleeksi osaksi opiskelijayhteisöä.
Lapin yliopisto on sijaintinsa puolesta poikkeuksellinen opinahjo. Meille hakeutuminen vaatii erityistä rohkeutta, sillä valtaosalla edessä on muutto kauas kotoa ja kauas omista turvaverkoista. Rohkeus ja omien unelmien tavoittelu kuitenkin kannattaa, sillä meillä opiskelijayhteisö on poikkeuksellisen tiivis ja yhteisöllinen. Meillä uudet opiskelijat otetaan poikkeuksetta vastaan lämmöllä ja uusia ystäviä löytää varmasti.
Ilmaiseksi ja tyhjästä yhteisöllisyys ei kuitenkaan ole tullut. Kiitos aine- ja opiskelijajärjestöjen vapaaehtoistyön, tämä kaikki on mahdollista. Yliopistollakin on oma tärkeä roolinsa ja kesän uutiset hyvinvointipassin merkittävästä lisätuesta on osoitus siitä, että täällä opiskelijasta todella välitetään.
Autumn has arrived, bringing new energy to our university campus as enthusiastic new students fill the hallways, cafeterias, and libraries. It is our turn as senior students to help them settle in. The University of Lapland’s unique location attracts students with the courage to move far from home, and this courage is rewarded by a warm, supportive environment. Thanks to the efforts of student organizations and the university’s commitment.
Hyvät kuulijat
Ylioppilaskunta ja kaikki ainejärjestöt vetosivat viime keväänä lähiopintojen panostamisen puolesta. Kantamme on yksiselitteinen ja selkeä – alemman korkeakoulututkinnon opetus tulisi toteuttaa lähiopetuksena. Piste.
Lähiopetus tarjoaa opiskelijoille useita erilaisia hyötyjä. Se mahdollistaa edellä kuvatun yhteisöllisyyden, parantaa tutkitusti oppimistuloksia sekä edellytyksiä edetä opinnoissa. Opiskelijoille tämän yliopiston muuttuminen etäyliopistoksi olisi tuhoisaa. Itse en voisi kuvitella jaksavani opinnoissani, jos en tuntisi yhtään kurssikaveria, jos ei olisi kohtaamisia vaan ainoastaan sängyn pohjalta tapahtuvaa yksinäistä puurtamista.
Tässä yhteydessä ei kuitenkaan ole syytä palata vanhoihin kahleisiin. Opintojen tulee olla joustavaa jatkossakin eikä liialliset ja kireät läsnäolovaatimukset saa haitata opintojen etenemistä. Yliopiston ja opetushenkilöstön on syytä ymmärtää, ettei opiskelu ole kokoelämä vaan opiskelijan arkeen tulee mahtua muutakin. Erityisesti opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvien leikkausten myötä opintojen jouston merkitys korostuu, kun töissäkin pitäisi ehtiä käymään.
Last spring, the Student Union and all local student organizations advocated for more investment in in-person teaching. Our stance is clear and straightforward: undergraduate education should be conducted face-to-face. In-person teaching offers several benefits, fostering community, improving learning outcomes, and supporting academic progress. However, flexibility must remain. The university must recognize that studying is only a part of life, especially with recent cuts to student financial support emphasizing the need for flexibility to balance studies and work.
Hyvät ystävät
Tämän päivän yhteiskunnassa korkeakouluopiskelijalta odotetaan paljon. Opintojen odotetaan etenevän tavoiteajassa ja samalla toimeentuloon tehdyt heikennykset pakottavat käymään töissä. Suomessa työntekoa säätelee työaikalaki, jonka mukaan viikottainen työaika ei saa ylittää 40 tuntia viikossa ja monessa työehtosopimuksessa tuntimäärä on vielä alempi. Opiskelijalta tavoiteaikaan valmistuminen edellyttää 45 tunnin viikottaista työmäärää ja ansiotyöt tähän päälle. Lienee kohtuullista sanoa, että edellä mainittu yhtälö on yksinkertaisesti mahdoton.
Työssäkäymiselle on toki olemassa vaihtoehto. Opiskelija voi ainoana ihmisryhmänä Suomessa rahoittaa omaa elämäänsä velalla – se on yksilölle kestämätön tie.
Today’s society places high expectations on university students: they are expected to complete their studies on time, even as cuts to financial aid force many to work. In Finland, labor laws cap the weekly working hours at 40. However, graduating within the target time frame requires a student to work 45 hours per week on their studies, with any paid work on top of that. This is simply an impossible equation.
Hyvät rovaniemeläiset
Kaupungissamme vieraili viime vuonna liki 600 000 matkailijaa ja miljoonan matkailijan rajan ennustetaan rikkoutuvan vuonna 2030. Matkailu on räjähdysmäisesti kasvava elinkeino, joka tuo tälle alueelle valtavasti hyvää. Valitettavasti on kuitenkin niin, että me opiskelijat uhkaamme hukkua tuon kasvun alle.
Opiskelijoiden asumistukiin tehdyt massiiviset leikkaukset yhdistettynä vauhdikkaasti kasvaviin vuokriin uhkaavat tehdä Rovaniemestä epäedullisen paikan opiskella. Kasvavia vuokria suurempi haaste on kuitenkin tavallisten kotien sääntelemätön ammattimainen lyhytvuokraus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa massiiviseen asuntopulaan. Opiskelija-asuntojen riittävyys on eksistentiaalinen kysymys koko yliopistolle, sillä jos täältä ei asuntoa saa, ei tänne voi myöskään tulla opiskelemaan. Tällä hetkellä ylioppilaskunnan järjestämä tilapäinen hätämajoitus on täynnä ja yliopiston kansainvälisyyspalvelut ovat raportoineet kotimaahansa palanneista vaihto-opiskelijoista, kun asuntoa ei ole löytynyt.
Asuntojen riittävyyden ohella vapaa-ajan mahdollisuuksistakin tulisi pitää huolta. Uutiset Rovaniemen viimeisen yökerhon sulkeutumisesta otettiin opiskelijapiireissä surullisina vastaan. Olen tämän kesän ja syksyn aikana nostanut opiskelijabileitä koskevat huolet esiin useasti ja saanut vastauksena lähinnä naureskelua. Meitä opiskelijoita tilanne ei kuitenkaan naurata ja talven kylmetessä naurattaa muuten vielä vähemmän. Viimeistään tänään tulisi peräpenkissäkin herätä ja miettiä, että mihin suuntaan tässä oikein ollaan menossa.
Itse ajattelen, että tämä kaupunki tarvitsee matkailun ohella korkeakoulunsa. Ilman opiskelijoita yliopisto on vain kolkko tutkimuslaitos ja siksi meistä on pidettävä huolta. Nyt ei juhlapuheet riitä vaan tarvitaan rohkeita ratkaisuja sekä vastuun kantajia – huolenpitäjiä! Matkailijamäärän lähes tuplaantuessa opiskelijoille on välttämätöntä rakentaa lisää opiskelija-asuntoja. Valtionhallinnolla on tässä ja lyhytaikaisen vuokraamisen sääntelyn saralla avaimet kädessään. On kuitenkin niin, ettei meillä ole aikaa odottaa valtiontalouden kohentumista ja ratkaisuja on tarvittaessa tehtävä alueellisesti ja omilla resursseilla.
Last year, our city had almost 600,000 tourists, and it’s expected to go over one million by 2030. While tourism brings many benefits to the area, the growth could overwhelm students. Big cuts to housing benefits, along with quickly rising rents, threaten to make Rovaniemi a less attractive place to study. A bigger worry is the unregulated short-term rental market, which could cause a serious housing shortage. It’s important to have enough student housing for the university; without it, students won’t be able to come here to study. Besides housing, keeping recreational options available is essential, especially after Rovaniemi’s last nightclub closed which has raised concerns among students.
I think it is clear that alongside tourism, this city needs its university and its students. Empty speeches won’t suffice—we need bold solutions and responsible leadership. As tourism almost doubles, it’s crucial to build more student housing, and state authorities play a key role, especially with short-term rental rules. However, we can’t wait for the national economy to get better; we must be prepared to act locally and with our own resources if necessary.
Kiitos! Thank you!
Lisätietoja tilaisuudesta, ja muiden puhujien puheista Lapin yliopiston nettisivuilla