Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKO tyrmäävät Suomen hallituksen päätöksen siirtää korkeakouluopiskelijat yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän piiriin.
Lapin korkeakouluopiskelijoita edustavat LYY ja ROTKO pitävät kehysriihessä päätettyjä opiskelijoiden toimentuloon kohdistettuja leikkauksia kohtuuttomina ja epäoikeudenmukaisina. Esimerkiksi Rovaniemellä asuvalle korkeakouluopiskelijalle muutos leikkaa tukea noin 2 000 euroa vuodessa.
Toimeentuloon kohdistetut leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen tavoitteen kanssa nostaa koulutustasoa, kun edellytykset opiskella heikentyvät. Lisäksi heikennykset opiskelijan toimeentuloon pidentävät valmistumisaikoja, kun työssäkäynti opintojen ohella tulee pakolliseksi. Tukien leikkaamisen ohella myös muut kehysriihessä sovitut toimet kuten arvonlisäveron korottaminen vaikeuttavat opiskelijoiden toimeentuloa.
Lapin alueella korostuvat myös heikosti saatavilla olevien osa-aikatöiden hankkiminen ja niistä kilpailu. Esimerkiksi palvelualan työpaikat ovat vahvasti sesonkipainotteisia, jolloin myös opinnot ovat täydessä vauhdissa. Kesätyöpaikkoja taas on huomattavan vähän, eivätkä ne välttämättä vastaa hakijan koulutustasoa tai kokemusta.
Kun valmistuminen myöhästyy, tukikuukaudet loppuvat nopeasti kesken ja opiskelijat tippuvat toimeentulotuelle. Tähän yhdistettynä lisäajan hakemisen maksullisuus ammattikorkeakouluissa, ja kaavailtu samanlainen muutos myös yliopisto-opiskelijoille, johtavat kohtuuttoman kalliiseen ja hitaaseen valmistumiseen.
”Hallituksen päätös maksattaa talouden sopeuttaminen opiskelijoilla näin mittavilla toimilla ei ole kohtuullista. Olisimme toivoneet oikeudenmukaisempia ratkaisuja”, ROTKOn hallituksen puheenjohtaja Laura Horsma toteaa.
Hallituksen leikkaukset osuvat erityisen kovaa Lapissa opiskelevien asumiseen. Matkailu on koko Lapille tärkeä tulonlähde, mutta sen jatkuva kasvu nostaa asumisen kustannuksia, jotka ovat jo nyt kohtuuttoman korkeat.
Rovaniemen kaupungin tilastojen mukaan rekisteröimättömien yöpymisten määrä kasvoi kaupungissa 49 % vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna. On väistämätöntä, että lyhytaikaisen vuokraamisen kasvu nostaa asuntojen vuokrien hintoja, minkä vaikutuksesta kärsivät erityisesti pienituloiset opiskelijat.
Vuokrien kohoamisen ohella Rovaniemellä kärsitään jo jossain määrin asuntopulasta. Opiskelija-asunnot ovat täynnä tai lähes täynnä, eikä uusia hankkeita ole näköpiirissä. Matkailijoiden määrän kasvaessa riskinä on, että entistä useampi vuokraa asuntoansa ennemmin matkailijalle kuin opiskelijalle, koska se on taloudellisesti kannattavampaa.
”Suoraan sanottuna Rovaniemi on kallis opiskelijakaupunki. Ratkaisuja on tehtävä pikaisesti, mikäli halutaan, että Lapissa on jatkossa mahdollista opiskella”, LYYn hallituksen puheenjohtaja Roope Rantala painottaa.
Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKO kutsuvat Domus Arctica -säätiön, Rovaniemen kaupungin ja LUC-konsernin edustajat pohtimaan yhdessä toimia opiskelijoiden tilanteen kehittämiseksi ja alueen elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.
Lisätietoja:
Roope Rantala
LYYn hallituksen puheenjohtaja
puheenjohtaja(at)lyy.fi
p. +358 45 137 9026
Laura Horsma
ROTKOn hallituksen puheenjohtaja
puheenjohtaja(at)lapinrotko.fi
p. +358 40 152 8500