Päivitetty viimeksi: 7.8.2023
Nämä ohjeet on luotu vastuullisuustoimikunnan työpajassa helpottamaan ainejärjestöjä järjestämään tapahtumia esteettömämmin ja saavutettavammin. Kaikkien ohjeiden noudattaminen ei ole edellytys tapahtuman järjestämiselle, vaan ohjeet on tarkoitettu neuvoiksi resurssien puitteissa ja otettavaksi osalksi tapahtumajärjestämisen rutiineja.
Tämä on ohjeiden ensimmäinen versio. Voit kopioida ja sovittaa ohjeet oman järjestösi näköiseksi. Myös tätä yhteistä dokumenttia on tarkoitus päivittää ja parantaa niiltä osin kuin se ei palvele käytännönläheistä ja sujuvaa toimintaa. Jos siis ohjeita käyttäessä löytyy parannuksia, muokkauksia, lisäyksiä tai muita toimintaa helpottavia muutoksia, jaathan hyviä käytäntöjä myös muiden toimijoiden kanssa.
Palautetta ja kysymyksiä voi osoittaa LYYn vastuullisuusvastaavalle (vuonna 2025 Eetu Markkanen, eetu.markkanen@lyy.fi).
Esteettömyys – Fyysinen ympäristö
- Huomioi ennen kaikkea liikkumisympäristön esteettömyys, mutta mahdollisuuksien mukaan myös näkemis- ja kuulemisympäristön esteettömyys.
- Jos mahdollista, pyri suosimaan tiloja, joissa on parempi tilanne esteettömyyden suhteen. Emme kuitenkaan edellytä täydellisyyttä, vaan pyrimme parempaan olemassa olevilla resursseillamme.
- Kaikista tärkeintä on tiedottaa, millainen tila on ja kehen voi ottaa yhteyttä, jos haluaa lisätietoa esteettömyydestä.
- Käytä tapahtumapaikan/tilan esteettömyyskuvausta, joita löytyy tästä ohjeesta alempaa. Jos ei ole, ota selvää tai pyri kuvailemaan tilan esteettömyystilannetta mahdollisimman tarkasti.
- On myös tärkeää tiedottaa, jos esteettömyystietoja ei ole.
- Kerro selkeästi, kuka tapahtuman järjestää, tai jos esteettömyyttä koskevat kysymykset osoitetaan jollekin toiselle henkilölle.
- Tarkempia ohjeita viestinnästä:
- Esteettömyystiedot on hyvä olla jo tapahtumakuvauksessa.
- Ilmoittautumislomakkeeseen voi lisätä kohdan esteettömyyteen liittyvien tietojen, toiveiden tai kysymysten kertomiseksi.
- Tapahtumakuvauksessa tai ilmoittautumislomakkeessa voi myös ilmaista selkeästi, että avustaja pääsee tapahtumaan maksutta.
- On hyvä kuvailla tarkasti myös se, miten tapahtumapaikalle pääsee, esim. julkiset kulkuvälineet, automatka, vaikeakulkuinen reitti yms.
- Tapahtumapaikalle kulkua voi myös tukea kuvallisesti, jos paikasta on olemassa tai voidaan tuottaa graafisia materiaaleja (esim. AJ-tiloihin kulku).
Saavutettavuus – Aineeton ympäristö, kuten viestintä ja asenteet
Viestinnällä on suuri merkitys tapahtuman saavutettavuuden kannalta, ja siihen kannattaa myös panostaa.
- Pyrimme viestinnässä johdonmukaisuuteen ja selkokielisyyteen. Lisää ohjeita selkokielisyysosiossa alempana.
- Tapahtuman luonnetta ja kulkua on hyvä avata tapahtuman kuvauksessa, jotta osallistumiskynnys olisi matalampi. Emme pidä itsestäänselvyytenä, että usein käytetyt tilat tai tapahtumatyypit, esim. AJ-tilat ja sitsit, olisivat kaikille tuttuja.
- Kuvallisessa viestinnässä on hyvä käyttää alt-tekstejä, joita varten voi hyödyntää alustojen automaattisesti luomia tekstejä, mutta ne kannattaa aina tarkastaa.
- Tietoa vaihtoehtoisesta tekstistä: saavutettavasti.fi
- Englanninkielinen kuvallinen ohje vaihtoehtoisen tekstin lisäämiseen Instagramissa.
- Myös videoihin on hyvä lisätä tekstitykset.
- On tärkeää tehdä selkeäksi tapahtuman järjestäjän sekä häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot jo alkuvaiheessa viestintää.
- Kielellisen saavutettavuuden edistämiseksi voi hyödyntää LYYn laatimaa tapahtumien kansainvälisyysohjetta.
- Viestinnässä on hyvä suosia myös sosiaalisen median ulkopuolisia viestintäkanavia, sillä kaikki eivät niitä käytä, esim. sähköpostilistoja.
- tapahtumakuvauksen jälkeen kannattaa mainita näistä tiedoista kaikki tapahtumaa koskevat:
- MITÄ?
- MILLOIN?
- MISSÄ? – myös osoite, miten paikalle pääsee (bussi, autokyyti jne., esteetön sisäänkäynti)
- KENELLE?
- MITÄ MUKAAN?
- PUKUKOODI?
- LIPPU JA HINTA?
- KUKA ON HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖ? tai vastaava
- KUKA JÄRJESTÄÄ?
- TILAN ESTEETTÖMYYS
- TAPAHTUMAN KIELI – onko kaksikielinen? Vain suomeksi? Kuka kääntää, jos paikalle tulee muita kuin suomea puhuvia? Tähän apua LYYn Tapahtumien kansainvälisyysohjeesta.
- Tapahtuman aikana tai alussa on hyvä mainita yhteisen tilan periaatteista sekä esitellä häirintäyhdyhenkilöt.
- LYYn yhteisen tilan periaatteet
- Tapahtumissa on hyvä olla joku, joka vastaa ensisijaisesti mahdollisiin ongelma- tai häirintätilanteisiin puuttumisesta (esim. turvallisuusvastaava). Tämä henkilö voidaan osoittaa tapahtumaan osallistujille esim. pinssin, liivin tai muun helposti havaittavan merkin avulla. Tarvittaessa tämä henkilö on yhteydessä viranomaisiin.
- Ohjeita turvallisuusvastaavalle ohjeiden myöhemmässä osiossa.
Asenteellinen ja sosiaalinen saavutettavuus
- Eri sukupuolten huomioiminen:
- Mikäli ilmoittautuminen vaatii sukupuolen kertomista, anna mies- ja naisvaihtoehdon lisäksi myös mahdollisuus vastata ”muu”.
- Jos tilaisuudessa on saunomismahdollisuus, pitäkää erikseen myös miesten ja naisten saunavuorot, vaikka suurin osa olisikin tyytyväinen sekasaunaan. Sopikaa, että joku järjestäjistä on koko ajan ei-saunojien kanssa.
- Tilaisuuden nimeä, teemaa tai materiaalia tehdessä pysytään hyvän maun rajoissa ja huomioidaan yhdenvertaisuus. Teema ei saa olla seksistinen, rasistinen, ableistinen, muuten syrjivän tai stereotypioihin nojautuva.
- Tapahtumanjärjestäjä kannustaa yhteishengen luomiseen ja rohkaisee muiden osallistujien huomioon ottamiseen.
- Edistämme toiminnallamme opiskelijakulttuuria, joka ei painosta ketään alkoholinkäyttöön tai pidä sitä oletusarvona.
- Jos tapahtumaan kuuluu juomatarjoilu, tarjoamme aina myös alkoholittoman vaihtoehdon, jonka on hyvä olla rahalliselta arvoltaan samankaltainen kuin alkoholillisen vaihtoehdon, eli panostetaan myös alkoholittomiin vaihtoehtoihin.
- Huolehdi, että tapahtuman luonne ei painosta ketään juomaan alkoholia, ja että tapahtuman järjestäjät puuttuvat huomaamaansa painostamiseen.
- Ota huomioon myös erityisruokavaliot mahdollisuuksien mukaan ja huolehdi, että tarjolla on ainakin vegaaninen tai kasvis- ja laktoositon vaihtoehto. Tarkempia erityisruokavalioita on hyvä kysyä ilmoittautumisen yhteydessä esimerkiksi gluteenitonta ruokavaliota tai allergioita varten.
Tilojen esteettömyystiedot
Näitä esteettömyystietoja voit käyttää tapahtumasi viestinnässä. Ole yhteydessä, jos jokin olennainen tila puuttuu, tai jos kirjoitat itse kuvauksen jonkin puuttuvan tilan esteettömyystilanteesta. Myös tätä osiota on tarkoitus täydentää tarpeen mukaan.
Ainejärjestötilat, yliopiston D-siiven kellari
Ainejärjestötiloihin kuljetaan sekä ulko- että sisäkautta. Ulko-oven edessä on muutama porras, eikä reittiä ole rakennettu esteettömäksi. Sisäkautta kuljetaan portaita tai hissillä alas Lovisan kohdalta. Kulku on sokkeloinen, ja ovien kohdalla on kynnykset. Ilta-aikoina AJ-tiloihin kuljetaan ulkokautta tai kulkuluvan kanssa hissillä. Hissiä tarvitsevalle on pyydettävä kulkulupa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, ja esimerkiksi pyörätuolia käyttävän mukana on hyvä olla toinen henkilö auttamassa ovien ja kynnysten kanssa. Kulkulupa pyydetään Heikki tai Hanna Aakkoselta sähköpostin kautta (hanna.aakkonen@ulapland.fi ja heikki.aakkonen@ulapland.fi)
AJ-tiloissa ei myöskään ole esteetöntä WC:tä, joten käytössä on yliopiston muut esteettömät vessat hissin kautta kulkien.
Tarkemmat esteettömyysohjeet ainejärjestötiloista
Yliopiston D-siiven kellarikerroksessa sijaitsee ainejärjestöjen yhteinen kerhohuone. Siellä järjestetään useita tapahtumia sitseistä kotibileisiin. Keväällä 2023 olemme tekemässä selvitystyötä AJ-tilan esteettömyyttä. Alla on lueteltu millä tavoin AJ-tilat ovat esteelliset, ja miten niitä voidaan korjata. Selvityksessä on vain kolmelle eri ihmisryhmälle suunnattua suositusta/esimerkkiä, sillä lopulta mikään tila ei tule olemaan koskaan jokaiselle henkilölle täysin esteetön.
Apuvälineellä kulkeva henkilö
Pyörätuoli, keppi, rollaattori jne. Ihmisillä on jokaisella erilaiset tarpeet kulkemisen kannalta, ja jotta voimme mahdollistaa heidän kulkunsa AJ-tiloihin, on meidän autettava heitä. Tie hissiltä tiloihin käy ravintola Lovisan edustalla sijaitsevista hisseistä. Hissistä laskeudutaan kellarikerrokseen, josta käännytään vasemmalle käytävän päätyyn asti. Siellä ovesta kulkee suoraan eteenpäin ja oikealle. Käytävän päädyssä oikealla puolella on ovet, jotka johtavat AJ-tiloihin.
Ovissa on kynnykset, mutta kynnykset ovat alle 3 cm korkeat, joten ne eivät täytä ministeriön kriteerejä asennuttaa ramppi. Tällöin olisi suositeltavaa, että henkilön mukana tulee joku, joka auttaa ylittämään kynnykset/pitämään ovea auki.
Sitsejä voi järjestää iltaisin kaikille, kunhan ilmoittaa tarpeeksi ajoissa tilasta Heikki ja Hanna Aakkoselle sähköpostin kautta (hanna.aakkonen@ulapland.fi ja heikki.aakkonen@ulapland.fi). Heille tulee ilmoittaa hissin tarpeesta iltakäyttöön. Hississä tulisi olla toinen henkilö mukana, jolla on kulkuoikeudet ainejärjestön tiloihin. Yleensä tapahtumavastaavilla ja puheenjohtajalla on kyseiset kulkuoikeudet. Kulkuoikeuden omaava henkilön tulee myös avustaa toista henkilöä kulkemaan tiloihin muun muassa avaamalla tälle ovet mikäli avustettava henkilö kokee niin. Kide.appissa voi lipun ostaja ilmaista tarpeesta päästä hissien kautta tapahtumatilaan. Tässä on syytä painottaa, ettei hissi ole uusi pääsisäänkäynti, vaan sisäänkäynti niille, jotka sitä tarvitsevat.
AJ-tiloissa ei ole esteetöntä WC:tä, vaan kaksi sukupuolineutraalia vessaa. Tämä on hyvä mainita silloin, kun kertoo esimerkiksi nettisivustolla sitseistä ja AJ-tiloista.
Huonokuuloinen/näkövammainen henkilö
Huonokuuloinen henkilö tai kuuro useimmiten käyttävät sisäkorvaistutetta, kuulokojetta tai tulkkia eri tilaisuuksissa. AJ-tilat kaikuvat jonkin verran, joten se on esteenä huonokuuloiselle henkilölle. Esimerkiksi sitseillä huonokuuloinen henkilö ei välttämättä kuule missä kohtaa laulua mennään, tai jos toastmasterit puhuvat.
Tiloja ei ole mahdollista tehdä kaikumattomaksi, mutta esimerkiksi kide.appissa voi lisätä lomakkeen, johon voi ilmoittaa omat henkilökohtaiset tarpeet, esimerkiksi paikkatoiveesta toastmasterien lähettyviltä.
Kulku AJ-tiloihin on hissin kautta sokkeloinen, ja ulkopuolelta portaat ovat jyrkät kulkuun. Tämä on hyvä mainita nettisivuilla tapahtumapaikan kuvauksessa.
Autismin kirjoon kuuluva henkilö
Autismin kirjoon kuuluvalla henkilöllä on omanlaisensa haasteensa eri tapahtumissa. Monet tapahtumat ovat stressaavia ja ylikuormittavia, mikä nostaa henkilön kynnystä osallistua eri tapahtumiin uupumuksen pelossa.
Oman ainejärjestön sivulle voi pistää tarkat ohjeet siitä, millainen on tapahtuman luonne, mitä siellä tapahtuu ja muuta tärkeää tietoa. Tapahtumissa on turvallisen tilan periaatteet. Jos halutaan lisää niin ohjeisiin voi lisää sen, ettei ketään pakoteta olemaan läsnä, että saa poistua kesken kaiken. Tapahtumat ovat useimmiten uuvuttavia ja ylikuormittavia, eikä näitä tekijöitä voida poistaa/korjata, joten voi ainoastaan vaan kertoa mahdollisuudesta poistua tapahtumasta ilman pelkoa tulla tuomituksi.
Lisää kysymyksiä kulkureittien ja tilojen esteettömyydestä voi esittää Lapin yliopiston kiinteistöpäällikölle Maiju Lassilalle (maiju.lassila@ulapland.fi, puh. 044 478 0271).
Lopuksi: pari kuvaa siitä, mitä olen ottanut reitiltä AJ-tilohin
Ensimmäisessä kuvassa on D-siivessä sijaitseva hissi. Tämä hissi sijaitsee opiskelijaravintola Lovisan edessä, ja tätä kautta kuljetaan ainejärjestöjen tiloihin.
Toisessa kuvassa on yksi kynnyksistä, joita on hissin, ja AJ-tilan välissä. Kuvasta ei näe, mutta kynnys on alle 3 cm, eli ei täytä kriteeriä asennuttaa ramppia. Kynnysten kohdalla olisi hyvä olla avustaja paikalla pitämässä ovea auki, tai auttamassa työntämään esimerkiksi pyörätuolia kynnyksen yli.
Laatinut:
Karoliina Leinonen
Kosmos Buranin yhdenvertaisuus-, fuksi- ja tuutorivastaava 2023
YTK-bunkkeri, A-siiven kellari
Bunkkeriin kuljetaan yksi kerros portaita pitkin. Tilaan on mahdollista päästä myös hissillä yliopiston aukioloaikoina, mutta hissillä kulkemista varten täytyy hyvissä ajoin etukäteen ottaa yhteyttä Heikki tai Hanna Aakkoseen sähköpostin kautta (hanna.aakkonen@ulapland.fi ja heikki.aakkonen@ulapland.fi).
LYYn toimisto, Ahkiomaantie 23B
Toimiston ovelle kulkee ramppi, mutta ulko-oven yhteydessä on pieni kynnys. Toimistolta löytyy esteetön WC.
LYYn sauna, Hallituskatu 20 D
LYYn sauna on rakennuksen ylimmässä kerroksessa, eikä sinne ole esteetöntä kulkua. Hissi kulkee toiseksi ylimpään kerrokseen asti, jonka jälkeen on kuljettava seuraavaan kerrokseen portaita pitkin. Tilassa ei ole esteetöntä WC:tä.
Toippari, Aittatie 3
Toippari sijaitsee toisessa kerroksessa ja ainoa pääsy sinne on portaiden kautta. Toipparin ulko-oven edessä kynnys eikä toipparilla ole esteetöntä WC:tä. Toipparille ei siis ole esteetöntä kulkua.
DAS Kirstinkoto, Ylikorvantie 21 B
- Kerhohuone varattavissa DAS Kirstinkodon asukkaan toimesta
- Kerhohuone sijaitsee talon ylimmässä kerroksessa, johon on pääsy hissillä.
- Ulko-ovella on kynnys, josta pyörätuolilla ylitse mennessä tarvitsee avustusta, pyörätuolilla pääsee kerhotilakerrokseen
- Kerhotilan yhteydessä inva-WC
DAS Kelo, Yliopistonkatu 21
Kerhotila on yleisessä käytössä eli ei lähtökohtaisesti varattavissa yksityistilaisuuksiin.
DAS Kota, Rantavitikantie 6
- Max. 24 hlöä
- Kerhotila vuokrattavissa kaikkina viikonpäivinä, saunan kanssa maanantaisin, tiistaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.
- Vuokrattavissa kenen tahansa DAS:lla asuvan henkilön toimesta (Kerhotila 20 € + sauna 20 €)
- Kerhohuone sijaitsee talon ylimmässä kerroksessa, johon on pääsy hissillä.
- Ulko-ovella on kynnys, josta pyörätuolilla ylitse mennessä tarvitsee avustusta, pyörätuolilla pääsee kerhotilakerrokseen.
- Kerhotilan ovella eteistilaan on kynnys ja varsinaiseen kerhotilaan mennessä kynnys.
- Kerhotilan läheisyydessä on kaksi WC:tä, joita ei ole määritelty inva-WC:ksi (ei ole esim. tukikaiteita wc-istuimen yhteydessä).
- DAS Kodan kerhotilaa ei ole määritelty esteettömäksi tilaksi.
- Ulko-ovella on kynnys, josta pyörätuolilla ylitse mennessä tarvitsee avustusta, pyörätuolilla pääsee kerhotilakerrokseen.
Kirkonjyrhämän laavu
- Liikkuminen laavulle vuodenajasta riippuen esteetöntä, mutta laavulla liikkuminen ei välttämättä ole esteetöntä.
- Kirkonjyrhämän hirsirakenteinen laavu sijaitsee Rovaniemen keskustassa, Jyrhämänkujalla Kemijoen rantatörmällä.
- Laavulla on tulipaikka ja polttopuita. Laavun ulkopuolella on penkit.
- Ei tietoa, pääseekö laavun sisälle pyörätuolilla.
- Vuodenajasta riippuen laavulle pystyy kulkemaan esteettömästi esimerkiksi kävellen, pyörätuolilla. Huom! Loskainen ja luminen sää voi hankaloittaa kulkemista!
- Autolla pääsee ajamaan laavun viereen ympäri vuoden.
- On esteettömämpi kuin Ounasvaaran näkötornin laavu.
Konttisen kesäteatteri, Koskenranta 5
Lyhyt kuvaus: Syksyisin teatterille pääsee kulkemalla Angry Birds- leikkipuiston poikki, mutta talvella portaat menevät käyttökelvottomiksi, ja muuttuvat siten vaarallisiksi kulkea alas. Pyörätuolin käyttäjälle ja muille esteellisille Konttisen kesäteatterin portaat ovat erittäin huono vaihtoehto.
Tarkemmat esteettömyysohjeet Konttisen kesäteatterille
Kemijoen varrella sijaitsevalla konttisen kesäteatterilla järjestetään useita ulkoilman opiskelijatapahtumia, kuten haalarinkastajaisia, fuksiaisia jne. Syksyisin teatterille pääsee kulkemalla Angry Birds- leikkipuiston poikki, mutta talvella portaat menevät käyttökelvottomiksi, ja muuttuvat siten vaarallisiksi kulkea alas. Pyörätuolin käyttäjälle ja muille esteellisille Konttisen kesäteatterin portaat ovat erittäin huono vaihtoehto.
Ohessaa on kuvia havainnollistamaan konttisen kesäteatteria ja lyhyempiä reittejä sinne. Kuvat on otettu keväällä 2023.
Tältä näyttää Angry Birds -puiston sisäänkäynti. Tätä kautta useimmiten kuljetaan Konttisen kesäteatterille. Kulku tapahtuu leikkipuiston poikki kohti joen rantaa.
Kuljettua puiston poikki vastaan tulee erikseen Konttisen kesäteatterin oma sisäänkäynti, joka näyttää tältä. Tällä sisäänkäynnillä on puiset portaat alas, joten huomioikaa tämä kulkiessanne tänne.
Kuva otettu sisäänkäynnin suulta. Tältä näyttää kesäteatteri ylhäältä päin katsottuna. Kuvassa ei näy kunnolla portaat, mutta ne kulkevat yleisön keskeltä.
Tässä on vielä erillinen kuva kesäteatterista toisesta suunnasta katsottuna. Kuvassa näkyy portaat, ja itse alue missä usein ollaan.
Alla on kaksi kuvaa, jotka näyttävät vaihtoehtoisen reitin kesäteatterille. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu uitonkadulta, joka on loiva mäki kohti koskirantaa.
Oikeanpuoleinen kuva on otettu valtakadulta päin katsottuna koskipolusta. Tämä on jyrkempi kuin uitonkatu, mutta vie myös alas kohti koskirantaa, ja siitä kesäteatterille.
Uitonkatu Koskipolku
Kartta konttisen kesäteatterille niille, jotka eivät halua kulkea portaita pitkin
Konttisen kesäteatterille pääsee kahdesta ei tulosuunnasta: oikealta ja vasemmalta. Reitit ovat lähimpänä kesäteatteria, ja siksi merkitsin vain ne kaksi tälle kartalle.
Oikealta: Valtakadun vierestä oikealta alkaa koskipolku- niminen jalkakäytävä, joka vie alas asti koskenrantaan. Kyseinen jalkakäytävä on erityisen jyrkkä, joten huolellisuutta kulkiessaan tätä kautta. Koskenrantaan saavuttua käänny oikealle ja jatka suoraan eteenpäin.
Vasemmalta: Jorma Eton tien ja valtakadun risteyksestä alkaa uitonkatu- niminen jalkakäytävä, joka johtaa alas asti koskenrannalle. Koskenrannalta lähdetään vasemmalle päin, kunnes tullaan
Laatinut:
Karoliina Leinonen
Kosmos Buranin yhdenvertaisuus-, fuksi- ja tuutorivastaava 2023
Ounasvaaran näkötornin laavu
- Liikkuminen laavulle ja laavulla ei ole esteetöntä.
- Vaikeakulkuinen, sijaitsee Ounasvaaran kivikkoisella rinteellä mäntymetsän keskellä.
- Ounasvaaran näkötorni sijaitsee noin 2,2 km Rovaniemen keskustasta itään, Ounasvaaran länsirinteellä.
- Näkötornille pääsee useita eri reittejä pitkin mm. Ounasvaaran majan pysäköintialueelta, Urheiluopistolta ja Ranuantien varrelta alkavaa reittiä pitkin. Talvella näkötornille pääsee Ounasvaaran talvikävelyreittiä pitkin ja lumikenkäillen.
- Ounasvaaran näkötornin vieressä on hirsirakenteinen laavu. Laavulla on tulipaikka ja puuliiteri.
- Näkötornissa on jyrkät portaat.
Bull Bar and Grill, Maakuntakatu 25
Esteetön kulku hissillä.
Doris, Koskikatu 4
Esteetön kulku Sokos Hotel Vaakunan kautta.
Grande, Pekankatu 12
- Sampokeskuksen katutasolla, jonne rampit.
- Tilassa portaat, jotka pääsee ylös tuolihissin avulla
- Ei tietoa esteettömistä WC-tiloista
Half Moon, Koskikatu 25
Ei tietoa
Kansan Pubi, Kansankatu 15
Kahdessa kerroksessa, toiseen kerrokseen vain portaat eli ei esteetöntä kulkua.
Oliver’s Corner Irish Pub, Koskikatu 9
Kahdessa kerroksessa, toiseen kerrokseen vain portaat eli ei esteetöntä kulkua.
Pub Punapippuri, Viirinkankaantie 9
- Baarin edessä terassi, jossa ei pyörätuoliramppia
- Ei esteettömiä WC-tiloja
- Sisätila yhdessä kerroksessa
Roy Club, Maakuntakatu 24
Kahdessa kerroksessa, toiseen kerrokseen vain portaat eli ei esteetöntä kulkua.
Wiljami, Urheilukatu 1
- Talossa on pyörätuolihissi, joka mahdollistaa kulkemisen salikerrokseen sekä alakertaan pyörätuolin kanssa. Sisäänkäynti hissille on Wiljamin takana sijaitsevan hätäuloskäyntioven kautta. Pyörätuolihissin kantokyky on 225kg
- Wiljamissa juuri remontoitu esteetön WC-tila.
Turvallisuusvastaavan ohjeet
Sovellettu Lapikkaan ohjeista
Ohjeita ja toimintatapoja
Turvallisuusvastaavana sinun päätehtävänä on pitää huolta tapahtuman turvallisuudesta. Kaikissa tapahtumissa on hyvä noudattaa LYYn yhteisen tilan periaatteita (turvallisemman tilan periaatteina tunnettu myös). Jos nautit alkoholia illan aikana, pidä huoli siitä, että tiedät rajasi ja pystyt edustamaan turvallisena henkilönä, jonka puoleen kääntyä.
Tapahtumissa tulee olla nollatoleranssi kaikenlaista kiusaamista, syrjimistä ja häirintää kohtaan. Häirintäyhdyshenkilön puoleen voi kääntyä, jos kokee tulleensa kiusatuksi, häirityksi tai syrjityksi toisen opiskelijan tai yliopiston henkilöstön toimesta. Häirintäyhdyshenkilö tukee ja neuvoo häirintätilanteiden selvittelyssä. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja jatkotoimenpiteistä päätetään yhdessä. Häirintätilanteet selvitetään häirintäyhdyshenkilön kanssa kuitenkin vasta itse tilanteen tai tapahtuman jälkeen, eli turvallisuusvastaavan rooli on puuttua asiaan tai olla avuksi tapahtuman aikana.
Kannattaa kysyä etukäteen, jos häirintäyhdyshenkilö pääsee tapahtuman turvallisuusvastaavaksi, varsinkin jos omasta väestä ei meinaa löytyä. Lähtökohtaisesti kumminkin häirintäyhdyshenkilöitä ei voi velvoittaa olemaan turvallisuusvastaavana joka paikassa, sillä heillekin on suotava toisinaan rento juhliminen. Turvallisuusvastaavana toimitkin edellä mainittujen ohjeiden mukaan, sillä toimit ikään kuin häirintäyhdyshenkilön tuuraajana. Lisäksi jos tarve vaatii, niin sinä olet yhteydessä viranomaisiin.
“Jokaisella jäsenellä on yhtäläinen oikeus osallistua ylioppilaskunnan toimintaan omana itsenään vailla pelkoa kiusaamisesta, häirinnästä, syrjimisestä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta.” (LYY)
Yleiset ohjeet tapahtumia varten:
Ennen tapahtumaa:
- Tapahtumakuvaukseen: “Noudatamme tapahtumassa LYYn yhteisen tilan periaatteita” + häryjen ja tapahtuman turvallisuusvastaavan maininta (jos jo tiedossa)
- Joka tapahtumaan on hyvä nimetä ainakin yksi turvallisuusvastaava. Heillä voi tapahtuman järjestämisessä olla muitakin rooleja.
- esim. sitseillä turvallisuusvastaavan esittely tapahtuman alussa
Tapahtuman aikana:
- Puutu epäasialliseen käytökseen menemällä väliin sanallisesti. Ole tiukka mutta rauhallinen ja pyri rauhoittamaan tilanne. Huomauta asiattomasti käyttäytyvälle tämän häiritsevästä käytöksestä. Kerro, ettet hyväksy hänen käytöstään ja pyydä häntä lopettamaan.
Esimerkkilausahduksia puuttumiseen:
“Tuo ei ole asiallista.”
“Mitä tarkoitat, kun sanot…”
“Ymmärrätkö, että tuo on…”
“Hei, lopeta.”
- Puutu myös syrjiviin vitseihin tai kommentteihin, vaikka ketään vähemmistöön kuuluvaa ei olisi paikalla. Arvioi ja päätä, voitko puuttua tilanteeseen välittömästi vai huomautatko asiasta jälkikäteen.
- Jos häirintä jatkuu, kirjaa ylös mitä ja milloin on tapahtunut, keitä on ollut paikalla ja mitä on sanottu. Tämä helpottaa asian käsittelyä myöhemmin.
- Mene tarvittaessa häirityn puheille ja tarjoa apua. Ohjaa hänet rauhalliseen tilaan. Älä syyllistä häirittyä. Jos et ole itse ollut todistamassa tilannetta kysy, mitä on tapahtunut.
Esimerkkilausahduksia häirinnän kohteen tukemiseen:
“Anteeksi, onko täällä/sinulla kaikki hyvin?”
“Hei, onko tämä sinulle ok?”
“Haluatko jutella?”
“Voinko auttaa?”
- Kanna vastuuta ja anna esimerkkiä puuttumalla häirintään. Kannusta myös muita puuttumaan häirintään.
- Tilanteen jatkuessa tarjoudu tukihenkilöksi asian viemiseksi eteenpäin. Kannusta tai auta tekemään ilmoitus asiasta häirintäyhdyshenkilölle
- Jos häirintä kohdistuu sinuun itseesi, muista, että vastuu häirinnästä on häirinnän tekijällä ja vastuu puuttumisesta on kaikilla, ei pelkästään häirinnän kohteella, eli itselläsi.
- Et ole poliisi, sosiaalityöntekijä, juristi tai sovittelija. Lähtökohtaisesti et siis saa poistaa ketään tapahtumasta. Noudatamme kuitenkin yhden varoituksen sääntöä, eli kun olet vähintään kerran maininnut epäasiallisesta käytöksestä, voit pyytää häiritsijää poistumaan tapahtumasta. Jos tilanne oikeasti vaarallinen tms. – poliisit paikalle. (tarvittaessa sinä olet yhteydessä viranomaisiin)
Tapahtuman jälkeen:
- Mahdollinen asian jatkokäsittely – muista säilyttää henkilöiden anonymiteetti (mahdolliset keissit eivät kuulu esimerkiksi koko järjestäjäporukalle)
- Kannusta uhria viemään asia häirintäyhdyshenkilölle, tai jos haluat tedä sen itse, muista kysyä uhrilta lupa
- Halutessasi voit toteuttaa palautekyselyn – oliko turvallinen tapahtuma kaikille
Turvallisemman tilan periaatteet, esimerkkejä
- “Kuuntelemme ja opimme. Kohtaamme uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti.”
- “Kunnioitamme. Annamme toisille tilaa, kiinnitämme huomiota sanavalintoihimme ja muistamme tapahtumien osallistujien moninaisuuden. Kunnioitamme jokaisen itsemääräämisoikeutta. Emme koske toista kysymättä lupaa. Pyydämme tarvittaessa tilaa myös itsellemme.”
- “Tiedostamme oletuksemme. Kunnioitamme jokaisen itsemäärittelyoikeutta.”
→ missä kohdin (oletettuun) sukupuoleen viittaaminen on tarpeellista, missä ei?
- “Puutumme. Mikäli todistamme häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä, emme jää sivustakatsojiksi. Tilasta tulee turvallisempi vain aktiivisesti toimimalla.”
- “Ei tarkoittaa ei. Lopetamme tai muutamme käytöstämme, jos toinen niin pyytää.”
- Huomioimme jäsenistön ja mahdollisen kohderyhmän moninaisuus jo toimintaa suunniteltaessa, toteutettaessa ja arvioitaessa
Syrjintäperusteet lainsäädännössä:
- Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen, sukupuolen ilmaisun ja sukupuoli-identiteetin perusteella.
- Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden ja kielen, uskonnon ja vakaumuksen, mielipiteen sekä poliittisen ja ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen, terveydentilan ja vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Valtakunnallisen nuorisoalan järjestön valtionapukelpoisuus perustuu siihen, miten organisaatio edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta”
Ota yhteyttä (tarvittaessa, jos esimerkiksi asiaa pitää viedä eteenpäin; huom! olet saanut uhrilta luvan)
- Vuonna 2023: LYY:n häirintäyhdyshenkilöihin: Krista Ulkuniemi (edunalvonta@lyy.fi) ja Kristiina Joutasniemi (hairinta@lyy.fi)
→ Huom! Nämä vaihtuvat vuosittain.
Jos jokin mietityttää, tutustu mm. näihin:
(osaa hyödynnetty tässäkin tiedostossa)
- Lyyn yhteisen tilan periaatteet https://lyy.fi/wp-content/uploads/2019/11/Yhteisen-tilan-periaatteet-hyv%C3%A4ksytty-kokouksessa-7_2019.pdf
- SOOLin turvallisemman tilan periaatteet https://www.sool.fi/jasenelle/turvallinen-tila/
- Allianssi, peruskoulutus: häirintäyhdyshenkilötoiminta
- OAJ: Turvallisemman tilan periaatteet https://www.oaj.fi/oaj/oaj-esittaytyy/turvallisemman-tilan-periaatteet/
- Partion turvallisemman tilan periaatteet https://www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/moninaisuus/miten-toiminnassa-otetaan-kaikki-huomioon/
- Suomen Punainen Risti, ohjeita turvallisemman tilan periaatteiden noudattamiselle https://rednet.punainenristi.fi/node/64614
Selkokieliohjeet tapahtumateksteille
- Käytä selkeää ja yksinkertaista kieltä. Vältä monimutkaisia lauseita ja pitkiä, sekä vaikeita sanoja. Käytä yksinkertaisia sanoja ja lyhyitä lauseita, jotka ovat helposti ymmärrettäviä.
- Järjestä teksti loogisesti. Organisoi teksti selkeästi ja johdonmukaisesti. Käytä otsikoita, väliotsikoita ja kappalejakoa eri aiheiden välillä.
- Vältä epäselvyyksiä ja monitulkintaisuuksia. Pyri olemaan mahdollisimman selkeä ja tarkka ilmaisuissasi.
- Korosta tärkeää tietoa. Käytä kappaleiden alussa tärkeää tietoa, jotta lukijalle tulee selväksi, mistä tekstissä on kyse.
- Kerro tarkka osoite tapahtumapaikalle ja jos vaikeasti löydettävä, kuvalliset ohjeet hyvät. Lisäksi se, miten tapahtumapaikalle pääsee.
Tapahtumatekstin lisäksi olisi hyvä löytyä vielä seuraavat tiedot selkeästi
- MITÄ?
- MILLOIN?
- MISSÄ?
- KENELLE?
- MITÄ MUKAAN?
- PUKUKOODI?
- LIPPU? (mistä ja milloin saatavilla)
- LIPUN HINTA?
- HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖT?
- TILAN ESTEETTÖMYYS?
- JÄRJESTÄJÄ?
- TAPAHTUMAN KIELI?