LYYn arvoihin kuuluvat yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, jotka luovat perustan kaikelle toiminnalle. LYY on intersektionaalisesti feministinen ja antirasistinen ylioppilaskunta, joka pyrkii toiminnassaan vastuullisuuteen ja kestävyyteen.
Haluamme tällä ulostulolla muistuttaa sitoutumisestamme antirasismiin ja ihmisoikeuksiin. Haluamme kertoa, miten me itse toimimme nyt ja jatkossa, ja millaisia muutoksia toivomme yhteiskunnassa näkevämme.
Tunnustamme, että myös meidän toiminnassamme on rakenteellista rasismia ja muita ennakkoluuloja. Pyrimme tunnistamaan ja poistamaan nämä epäkohdat, ja tarvitsemme siihen myös jäsentemme ja sidosryhmiemme apua. LYY toivookin, että meille kerrotaan aina mitä voisimme tehdä jatkossa paremmin. LYY ottaa selvää asioista ja päivittää tietojaan, sekä ottaa opiksi virheistä.
LYY suhtautuu kaikkeen syrjintään ja häirintään erittäin vakavasti, eikä niitä suvaita lainkaan. LYYllä on kaksi omaa häirintäyhdyshenkilöä, joiden puoleen voi kääntyä. Sen lisäksi koordinoimme ainejärjestöjen häirintäyhdyshenkilötoimintaa. LYYllä on tarjolla myös oikeusapua.
LYYhyn voi ottaa yhteyttää ongelmatilanteissa joko häirintäyhdyshenkilöiden kautta (edunvalvonta@lyy.fi tai hairinta@lyy.fi), palautekanavan kautta tarvittaessa nimettömästi tai vakavissa tapauksissa myös oikeusapuun (oikeusapu@lyy.fi).
Meille antirasismi on aktiivista rasisminvastaista toimintaa. Pyrimme siihen, että LYY on mahdollisimman monimuotoinen ja inklusiivinen ylioppilaskunta: Jokainen voi osallistua ja tuoda ajatuksiaan esille niin, että häntä arvostetaan. Kaikenlaisilla ihmisillä on valtaa, ja tilaa käyttää ääntään ja tehdä päätöksiä. Haluamme myös toimia esimerkkinä, jotta järjestöt ja yksilöt LYYn piirissä voivat tunnistaa omat etuoikeutensa sekä rasismin eri muodoissaan: arkipäiväisenä, rakenteellisena tai sisäistettynä rasismina.
Antirasismi ja kansainvälisyys Lapin yliopiston ylioppilaskunnassa:
- LYYn tapahtumissa ja tiloissa pätee Lapin yliopiston ylioppilaskunnan yhteisen tilan periaatteet.
- Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat läpileikkaavia kaikessa ylioppilaskunnan toiminnassa. LYYllä on ajantasainen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelman tarkoitus on kertoa, miten ylioppilaskunta ja sen toimijat edistävät yhdenvertaisuutta ylioppilaskunnassa, opiskelijajärjestöissä ja yliopistolla. Suunnitelman täytäntöönpanosta vastaavat kaikki ylioppilaskunnan toimielimet ja toimihenkilöt – erityisesti edustajisto, hallitus, pääsihteeri ja asiantuntijat.
- LYY suosii anonyymiä rekrytointia aina, kun se on tarkoituksenmukaista. Valintaperusteina ei oteta huomioon tehtävien hoitamiseen liittymättömiä seikkoja, kuten henkilön sukupuolta, ikää, etnistä taustaa, kansalaisuutta, vakaumusta, poliittista mielipidettä, seksuaalista suuntautumista, raskautta tai vammaisuutta.
- Häirintäyhdyshenkilöt toimivat apuna häirintätilanteiden selvittelyssä.
- Oikeusapu neuvoo vakavissa tilanteissa jäseniä.
- Osallistumme SYLin koulutuksiin teemaan liittyen ja pyrimme siirtämään opit aina uusille luottamushenkilöille. Hankimme itse lisäkoulutusta, jos ja kun sitä jossain teemassa tarvitsemme.
- Kansainvälisyys näkyy LYYn toiminnassa muun muassa kansainvälisyystoimikunnassa eli ainejärjestöjen kv-vastaavien yhteistyöelimessä. Pyrimme ottamaan huomioon sekä kansainväliset tutkinto-opiskelijat että vaihto-opiskelijat kaikessa toiminnassamme. Esimerkiksi LYYn viestintää tehdään mahdollisimman paljon myös englanniksi.
- LYY osallistuu yhteistyössä Lapin yliopistossa kanssa myös kansainvälisten tuutoreiden rekrytointiin ja kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointiin.
Tulevia toimenpiteitä:
- LYY on palauttamassa takaisin LYY Disku –tapahtumat eli avoimet keskustelutilaisuudet. Ensimmäinen LYY Disku on tarkoitus järjestää Meidän Lovisassa aiheenaan (anti)rasismi Lapin yliopistossa. Tarkoitus on kuulla erityisesti rasismia kohdanneita.
- LYY aloittaa toistuvat kyselyt, jotka lähetetään kaikille jäsenille toistuvin määräajoin. Kyselyt suunnitellaan niin, että niistä saadaan mahdollisimman vertailukelpoista dataa. Yksi osuus kyselyssä liittyy yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Kyselyissä voi olla myös vaihtuvia osia, joissa voidaan tutkia myös erityisesti rasismin ilmenemistä Lapin yliopistolla.
- LYYn edustajisto hyväksyy tänä syksynä päivitetyn opiskelijapoliittisen linjapaperin. Linjapaperiin on tarkoitus tuoda kansainvälisyys uudeksi läpileikkaavaksi teemaksi, sekä ottaa huomioon myös globaali opiskelijapolitiikka.
- LYY uudistaa ja kehittää järjestöapuaan sekä yleisavustuksen jakoa. Tarkoituksena on perustaa eräänlainen järjestörekisteri. Rekisterin avulla yleisavustukseen voidaan sisällyttää myös laadullisia elementtejä, jolloin voimme edistää antirasismia ja syrjimättömyyttä myös LYYn järjestöjen parissa kannustimen avulla.
Lappi on yksi Suomen kansainvälisimmistä alueista. Seuraavat toimenpiteet parantaisivat kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden asemaa:
- Lukukausimaksujen poistaminen EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta
- Vieraskielisen tutkintokoulutuksen lisääminen
- Osaajien työhön pääsyn nopeuttaminen
- Maahanmuuttajien kotouttamisen vahvistaminen
- Yhteinen pohjoinen työssäkäyntialue ja rajaesteiden poistaminen
- Pohjoisen koulutusorganisaatioiden roolin vahvistaminen ja rahoituksen varmistaminen
LYY tuomitsee yksiselitteisesti kaiken rasismin ja syrjinnän yhteiskunnassa. Suomi on yksi Euroopan rasistisimmista maista, ja vaadimme jokaiselta aktiivisia tekoja rasismin kitkemiseksi. Hallituksen tulisi harkita vielä muun muassa järjestäytyneen rasismin kieltämistä rikoslaissa.
Tämä ulostulo on hyväksytty hallituksen kokouksessa 21/2023.