Tällä viikolla aloitamme Arjen vastuulliset valinnat -kampanjan yhdessä ainejärjestöjemme kanssa. Kampanjassa annamme vinkkejä ympäristöteoista ja vastuullisista valinnoista, joita ihan jokainen voi tehdä omassa arjessaan. Arjen vastuulliset valinnat -kampanja toteutetaan yhteistyössä opiskelija-asuntosäätiö Domus Arctican kanssa. DAS tarjoaa opiskelijoille huokeahintaista asumista Rovaniemellä.
Olen aina ollut huolissani ympäristöstä. Olen aina halunnut pelastaa maailman. Ympäristön tilanne on usein mielessäni ja joskus ympäristön muutokset jopa ahdistavat minua. Varmasti jokainen meistä pystyy myöntämään muun muassa sen, että talvet täällä meilläkin päin ovat lyhentyneet. Mietin paljon sitä, minkälainen tulevaisuus meillä tulee olemaan ympäristön tilan muuttuessa. Olen huomannut, että toiminta ja konkretia vähentää omaa huoltani ympäristöstä, joten olen myös alkanut keskittyä konkreettisiin tekoihin omassa elämässäni.
Luin, tai siis kuuntelin, Rinna Saramäen kirjoittaman kirjan 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. Heti kirjan kannessa lukee ”käytännön vinkit!”, joka herätti mielenkiintoni. Haluan tehdä jotain konkreettista, jotta pelastaisin maailman. Enkä siis tiedä, tulenko sitä pelastamaan, mutta ainakin voin yrittää. Kirja kertoo, että muutoksen aikaansaamiseksi on toimittava omakohtaisella tasolla sekä laajemmassa kuvassa. Omakohtaisen tason valinnat ovat niitä arjen valintoja, joita teen ihan joka päivä. Olen pääosassa tekemässä oman arkeni vastuullisia valintoja, joten saan myös tunteen siitä, että voin oikeasti tehdä jotain. Jokainen meistä voi vaikuttaa myös laajempaan kuvaan, mikä voi tuntua joskus irralliselta tai jopa mahdottomalta. Arjen vastuulliset valinnat -kampanja kertoo myöhemmin siitä, miten laajempaan kuvaan voi vaikuttaa.
Ympäristöstä puhuttaessa jopa kliseiseltä kuulostava aihe jätteet ovat varmasti konkreettisimpia ympäristötekoja. Rakastan sitä tunnetta, kun näen omissa käsissä kotona syntyneet jätteet menossa niille kuuluviin keräysastioihin. Innokkuuteni kierrättämiseen heräsi silloin, kun asuin DAS:lla. Halusin tehdä jotain oikein ympäristön hyväksi ja jätteet olivat asia, mihin oli helppo tarttua. Tätä kierrätysinnokkuutta todella paljon auttoi se, että kierrättäminen DAS:lla on tehty helpoksi. Minun tarvitsee vain mennä kotiovesta ulos ja kierrätysastiat ovat oman taloyhtiön pihassa.
Olen ymmärtänyt, että jätteiden hiilidioksidipäästöt eivät ole kovin suuret, jos vertaa muihin omasta elämästä syntyviin päästöihin. Miksi kierrättäminen sitten on tärkeää? Opin kuuntelemastani kirjasta, että hiilidioksidipäästöt ja ilmastonmuutos eivät ole ainoa ympäristöongelmamme. Ympäristön uhkana ovat myös muun muassa ympäristön kemikalisoituminen, luonnonvarojen niukkeneminen ja puhtaan veden riittävyys. Jätehuolto vaikuttaa näihin kaikkiin asioihin. Yhdyskuntajätteestä suurin osa syntyy kotitalouksissa, joten arjessa tehdyillä valinnoilla ja teoilla on suuri merkitys laajempaan kuvaan jätteiden ympäristövaikutuksessa. Tilastokeskuksen määritelmän mukaan yhdyskuntajäte on kaikkea sitä jätettä, joka on verrattavissa kotona syntyvään jätteeseen. Käytännön tasolla arkiset asiat, kuten biojäte, pienmetalli ja muovi lukeutuvat, lukeutuvat yhdyskuntajätteeseen.
Kierrättäminen on tärkeää, mutta täytyy muistaa myös tämä: Paras jäte on syntymätön jäte. Omalla toiminnalla kuluttajana voi vaikuttaa jätteen syntyyn jo silloin, kun on tekemässä arjen valintoja jo esimerkiksi ruokakaupassa käydessä.
Mihin mun roskat menee? -dokumentti antaa vastauksia muun muassa siihen, mitä jätteillemme tapahtuu, kun kierrätämme ne.
Siiri Peuraniemi
Hallituksen jäsen
ympäristö-, liikunta- sekä tapahtuma- ja toimintaviestintävastaava
siiri.peuraniemi(at)lyy.fi
Blogitekstin kirjoittaja
Lähteet:
Rinna Saramäki, 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Tilastokeskus: https://www.stat.fi/meta/kas/yhdyskuntajate.html