Muuttuva työelämä = joustava opintotuki

13.03.2015

Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY) kehottaa Lapin vaalipiirin kansanedustajia jättämään hallituksen esityksen toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon opintotukioikeuden rajaamisesta hyväksymättä.

 

Hallituksen valmistelema esitys opintotuen rajaamisesta voitti ensimmäisessä käsittelyssä täpärästi huolimatta siitä, että sivistysvaliokunta oli ottanut esiin monet esitykseen liittyvät ongelmat. On hyvin todennäköistä että tuen rajaaminen pitkittää opiskeluja ja johtaa ennen pitkää siihen, että opiskelija on pakotettu siirtymään muiden sosiaalietuuksien saajaksi.

 

Koemme erityisen huolestuttavaksi, että opintotukea ei saa vaikka ei olisi nostanut ensimmäistä tutkintoa suorittaessaan yhtään tukikuukautta. Tämä hankaloittaa alan vaihtoa suunnattomasti eikä tarjoa opiskelijalle mahdollisuutta laajentaa koulutuspohjaansa tulvaisuutta hyödyntävällä tavalla.

 

Nykyisessä maailmassa joustavuus ja nopea sopeutuminen uusiin tilanteisiin ovat elinehto työelämässä. Monet joutuvat uudelleen kouluttautumaan työmarkkinoiden alati muuttuessa. Mikäli hallituksen esitys opintotuen rajaamisesta hyväksytään, poistuu tällaisen joustavuuden mahdollisuus lähes kokonaan. Tämä ratkaisu tulisi yhteiskunnalle kalliiksi, koska työtön ei kykenisi jouhevasti kouluttamaan itseään uudelleen ja reagoimaan tällä tavoin muuttuviin työmarkkinoihin.

 

Viimeisen neljän vuoden aikana hallitus on tehnyt paljon ratkaisuja, joiden kauaskantoisia seurauksia ei ole tarkoin huomioitu. Tekohengityksen aika on nyt ohi ja on aika aloittaa sairauden parantaminen. Koulutukseen panostaminen on paras lääke Suomen talouden ja olojen parantamiseen. LYY ei voi hyväksyä hallituksen esityksen sisältöä, toivottavasti ette tekään Lapin kansanedustajat.

 

 

Pekka Alakoski
Hallituksen puheenjohtaja
Lapin yliopiston ylioppilaskunta

Sanna Juutinen
Pääsihteeri
Lapin yliopiston ylioppilaskunta