LYYlle kaksi uutta häirintäyhdyshenkilöä

19.05.2016

LYYlle kaksi uutta häirintäyhdyshenkilöä

Ylioppilaskunta on valinnut kaksi uutta häirintäyhdyshenkilöä opiskelijoiden joukosta. He ovat sosiaalityön opiskelijat Savanna Paulin ja Niko Korhonen.Häirintäyhdyshenkilöt hoitavat häirintää koskevia asioita luottamuksellisesti.

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen mielipiteen, terveydentilan vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liityvän syyn perustella. Syrjinnällä tarkoitettaan yhdenvertaisuuslaissa häirintää, joka ilmenee henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellisena tai tosiasiallisena loukaamisena jonkun ominaisuuden perusteella, siten että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri.

Häirintää voi olla joskus vaikea tunnistaa. Häirintä on subjektiivinen kokemus. Se ilmenee kuitenkin ei-toivottuina tekoina. Häirintä on syrjinnän eräs muoto. Asiattomat, syrjivät ja loukkaavat puheet, mukavan flirtin rajat ylittävä vihjailu tai rasistinen, homofobinen ja seksistinen käyttäytyminen eivät kuulu opiskelu- ja työpaikoille. Tekoja voivat olla esimerkiksi koskettelu, seksiä koskevat ehdottelut. kaksimieliset tai muuten ikävät vitsit, toisen ihmisen nöyryyttämiseen pyrkivä puhe, toisen kehoa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset, vihamielisesti värittyneet viestit, puhelut tai kommentit sosiaalisessa mediassa.

Henkilöiden välinen valtasuhde voi vaikuttaa siihen, miten teot koetaan ja miten niihin reagoidaan. Häirintään puuttuminen voi tuntua erityisen vaikealta, jos häiritsijä on esimies tai opettaja. Toisinaan myös harmittomana pidetty toiminta voi muuttua häirinnäksi toistuessaan, siitä syystä, että tilanteesta vetäytyminen voi olla vaikeaa, jos joutuu jatkuvasti olemaan tekemisissä häiritsijän kanssa.

Mikäli koet tai todistat kiusaamista, häirintää tai syrjintää voit olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön. Häirintätapauksia käsitellään aina luottamuksellisesti ja häirintää kokeneen henkilön ehdoilla. Häirintäyhdyshenkilöt ovat saaneet perehdytyksen tehtävään. Häirintäyhdyshenkilö neuvoo ja tukee häirintää kohdannutta opiskelijaa tai ylioppilaskunta-aktiivia. Ota rohkeati yhteyttä!

Häirintäyhdyshenkilöt:

Savanna Paulin

puh. 0408649204

spaulin@ulapland.fi

 

Niko Korhonen

puh. 044-3640356

nikorhon@ulapland.fi 

 

Laura Ylinampa

p. 0451384190

edunvalvonta@lyy.fi