LYY tuomitsee saamelaiskulttuurin omimisen ja eksotisoinnin

09.10.2019

Sosiaalisessa mediassa on viime viikolla keskusteltu saamelaiskulttuurin eksotisoinnista ja omimisesta Lapin yliopistoyhteisössä. Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY tuomitsee saamelaiskulttuurin eksotisoinnin ja omimisen niin yliopistoyhteisössä kuin sen ulkopuolellakin. LYY pitää tärkeänä, että yliopisto on turvallinen ja yhdenvertainen tila jokaiselle opiskelijalle ja pyrkii tekemään aktiivisesti töitä tämän tavoitteen eteen.

Lapin yliopiston tiloissa on esiintynyt mainos, jossa on haettu saamelaisia eksotisoivalla retoriikalla performanssitaiteilijaa shamaaniseremoniaan. LYY toivoo, että Lapin yliopisto kiinnittää jatkossa enemmän huomiota siihen, että sen tiloissa olevat kolmansienkin osapuolten materiaalit kunnioittavat yhdenvertaisuutta. LYY myös toivoo kaikkien osapuolten ottavan huomioon saamelaismatkailun eettiset ohjeet.

LYY itse sai viikonloppuna vuosijuhlissaan lahjaksi lapinrummun. LYY kiittää muistamisesta, mutta muistuttaa lahjan ongelmallisuudesta. Lapinrumpu eksotisoi ja omii saamelaisten kulttuuria. LYY pahoittelee tapahtumia omasta puolestaan ja toivoo, että jatkossa kaikessa toiminnassa, kuten myös vuosijuhlatervehdyksissä otetaan huomioon kaikkien kulttuurien kunnioittaminen. LYY on päättänyt palauttaa lahjan.

Valitettavasti tapahtumat eivät ole poikkeuksellisia. Aikaisemmin saamelaiset ovat kohdanneet yliopiston tiloissa ja ylioppilaskunnan tapahtumissa rasistista häirintää. Ylioppilaskunta tekee kaikkensa kitkeäkseen tällaisen toiminnan. Myös jatkossa LYYn tapahtumat ja sen tilat ovat häirinnästä, syrjinnästä ja rasismista vapaita. Mikäli havaitset rasistista häirintää, voit olla yhteydessä esimerkiksi ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöihin.

Toivomme, että jokainen yliopistoyhteisön toimija ottaa huomioon yhdenvertaisuuden toiminnassaan ja pyrkii toimimaan erilaisia kulttuureja kunnioittavalla tavalla. Yhteistyössä tässäkin asiassa takaamme paremman tulevaisuuden jokaiselle opiskelijalle.

Jenni Tuomainen hallituksen puheenjohtaja 
Heljä Kärnä pääsihteeri

Lisätietoja:

Aatu Puhakka, edunvalvonta-asiantuntija, p. 045 138 4190, edunvalvonta@lyy.fi
Jenni Tuomainen, hallituksen puheenjohtaja, p. 045 137 9026, puheenjohtaja@lyy.fi

Saamelaismatkailun eettiset ohjeet: https://www.samediggi.fi/saamelaismatkailun-eettiset-ohjeet/

LYYn häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot: http://lyy.fi/opiskelijalle/hairi/