Kokeneiden vinkkejä hallopedhakuun – "Pääsee kurkistamaan kulissien taakse"

03.11.2016

 

Hallinnon opiskeluedustajien lisähaku käy juuri nyt kiivaimmillaan, joten tsekkaa hakuilmoitus tästä! Haku on käynnissä vielä tulevaan maanantaihin, eli 7.11. asti ja hakemuksia voi tuona päivänä jättää aina kello 14.00 saakka.

Nyt on hyvä aika kuulla myös kokeneiden hallopedien vinkkejä koskien työskentelyä eri luottamustoimissa. Vinkkejä ovat antamassa Johanna Teijonmaa, jolla on kokemusta muun muassa yliopiston hallituksesta, Rosa Vetri, joka on ollut viime vuodet aktiivinen YTK:n tiedekuntaneuvostossa, Mikko Lindroos, joka on toiminut useassa eri hallopedtoimessa ja Atte Rimppi, jolla on KTK:n tiedekuntaneuvostosta vahva kokemus. Hakemuksen jättöä miettivien kannattaakin lukea seuraavat vinkit ja kokemukset erityisellä tarkkuudella.


Johanna Teijonmaa, OTK:

 "Hallopedinä toimiminen on opettavaista, mielenkiintoista ja hauskaa, suosittelen hakemista lämpimästi! Lapin yliopistossa todella halutaan kuunnella opiskelijoita ja meidän mielipiteitämme arvostetaan päätöksenteossa. Kokouksissa on yleensä asiallinen, mutta rento tunnelma, eikä kenenkään tarvitse pelätä suunsa avaamista!

Hallopedinä toimiessasi saat luotua ainutlaatuisia suhteita yliopistomme henkilöstöön ja pääset todelliselle aitiopaikalle vaikuttamaan merkittäviin korkeakoulupolittisiin päätöksiin tai vaikkapa tiedekuntasi linjauksiin.

Kokouksia on yleensä noin kerran kuussa, minkä lisäksi kokousmateriaaliin tulee toki tutustua huolellisesti etukäteen. Kokouksissa on usein hyvät kahvitarjoilut ja niistä maksetaan pieni palkkio. Tämän lisäksi voit ansaita halloped-tehtävistäsi myös opintopisteitä. Liian suurta kuormittavuutta on siis turha pelätä, nämä hommat kyllä antavat reilusti enemmän kuin ottavat!"

Rosa Vetri, YTK:

"Tiedekuntaneuvoston kokouksissa olet aitiopaikalla vaikuttamassa ja päättämässä oman tiedekuntasi asioista. Näiden vuosien varrella olen muun muassa päässyt haastattelemaan professorin tehtävään hakeneita, ollut arvostelemassa opetusnäytteitä, saanut laajan kuvan tiedekunnan taloudesta ja tuonut opiskelijoiden näkökulmaa esille eri päätöksiin tai painopisteisiin.

Tiedekuntaneuvosto on ehdottomasti ollut yksi mielekkäimmistä paikoista, joihin yliopisto-opiskeluni aikana olen päässyt osallistumaan, ja sinne kannattaa hakea jokaisen jolla on halua vaikuttaa!"

 

Mikko Lindroos, OTK:

 

"Hallinnon opiskelijaedustajat ovat vastuullisessa asemassa. Heidän tehtävänään on toimia opiskelijoiden äänenä kaikissa yliopiston toimielimissä. Opiskelijaedustajat ovat yhdenvertaisia jäseniä muiden edustajien kanssa. He ovat myös suora linkki yksiköiden johtajiin, joten vaikuttaminen hallopedina on helppoa.

Toimielinten päätökset tehdään kokouksissa, mutta varsinaista vaikuttamistyötä tehdään ennen kaikkea kokousten ulkopuolella. Opiskelijoille annettua valtaa kannattaa hyödyntää!"

 

Atte Rimppi, KTK:

 

 

"Kolmen vuoden aikana tiedekuntaneuvostosta on saanut todella paljon irti. Päällimmäisenä, kaikki ne keskustelut, joita väitöskirjojen ja pro-gradu töiden arvostelemisesta on käyty, ovat edes auttaneet oman tieteellisen osaamisen ja kriittisyyden kehittymistä melkolailla. Valmistun ensi vuonna maisteriksi, jonka jälkeen alan tehtailemaan tohtoriopintoja, iso kiitos tästä innostuksesta kuuluu tiedekuntaneuvostoon

Mikäli tutkimus ei ole lähellä sydäntä, pääsee tiedekuntaneuvostossa kurkistamaan kulissien taakse. Siellä todistat sekä osallistut niihin keskusteluihin, jotka vaikuttavat sinun opintoihisi, jos mukavasti käy, voit päästä osaksi isoa ops-työryhmää, jossa tehdään yhdessä henkilökunnan kanssa uutta opetussuunnitemaa seuraaviksi vuosiksi. Se on erittäin antoisa kokemus. Kaiken kaikkiaan, on hyvin suotavaa hakea, tulet oppimaan todella paljon tulevan halloped vuotesi aikana!"