#Kivakaveri: Korkeakoulukiusaamisesta pitää puhua enemmän

19.09.2017

Nevasalmi.jpg

 

Koulukiusaamisesta puhutaan. Työpaikkakiusaamisesta puhutaan. Mutta entä kiusaamisesta korkeakoulussa?  

Usein ajatellaan, että eiväthän aikuiset kiusaaEihän yliopistossa kukaan voi enää kiusata. Siellä tehdään tiedettä ja opiskellaan. Yhdessä.  

Ja niinhän siellä tehdäänkin, mutta valitettavasti kiusaaminen ilmiönä on läsnä myös yliopistossa. Lapin yliopiston ylioppilaskunnan teettämän kyselyn mukaan korkeakoulukiusaaminen on usein ryhmästä ulossulkemista, sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa syrjintää sekä pahan puhumista.  

Kiusaaminen vaikuttaa opiskelijan hyvinvointiin ja jaksamiseen arjessa. Korkeakoulukiusaaminen on inhottava ja hankala ilmiö, josta puhuminen on vaikeaaKiusaaminen on vaikeasti tunnistettavissa ja kuvattavissa. Se on hyvin subjektiivinen kokemus, joten lopulta jokainen tietää ainoastaan itse, milloin häntä kiusataan. Kiusaajakaan ei välttämättä tiedä, että hän kiusaa. 

Kyselyn mukaan suurin osan vastaajista haluaisi, että korkeakoulukiusaamisesta puhuttaisiin enemmän. Vaikka aihe on arka ja hankala, pitäisi sitä pystyä käsittelemään. Eihän mikään ongelma katoa vaikenemalla.  

Päinvastoin.  

Korkeakoulukiusaamisesta puhumalla voidaan herätellä yliopistoyhteisön jäseniä miettimään omaa toimintaansa arjessa. Jokainen voisi pohtia sitä, että millainen itse on ja miten voi vaikuttaa omalla käytöksellään muihin. Mieti sinäkin. Ole #kivakaveri. 

 

Iida Nevasalmi,

hallituksen jäsen, LYY